Hoe vindt de politie jou terug?

Een persoon verdwijnt spoorloos. De familie heeft geen idee waar te zoeken. Dat verdwijningszaken allesbehalve eenvoudig zijn, hoeven we je vast niet te vertellen. Hardwerkende detectives breken dagelijks hun hoofd over emotionele verdwijningen en doen er alles aan om vermiste personen veilig thuis te brengen. Maar hoe gaan agenten te werk wanneer iemand opeens niet meer te vinden is?

Om te tonen hoe zo’n verdwijningszaak er normaal uitziet, maken we een kleine simulatie. In dit Crimibox-onderzoek is de persoon die verdwenen is niemand minder dan jijzelf.

Gemist of vermist?

Van de ene op de andere dag kom jij opeens niet meer opdagen. Of dat nu op je werk, een familiefeestje of het wekelijkse bowlingsuitje is. De eerste vraag die je bowlingvrienden zich moeten stellen, is of dit verdacht is. Misschien verbaast je afwezigheid hen helemaal niet. Misschien ben jij het soort persoon die zijn hoofd zou verliezen als het niet stevig op je nek vastzit. Maar misschien is dat wekelijkse bowlingsuitje wel heilig voor je.

Je vrienden contacteren daarna zo snel mogelijk de politie over je verdwijning. In de meeste gevallen wachten agenten nog een dag voor ze de grote middelen inzetten. Drie kwart van de vermiste mensen komt namelijk vanzelf weer boven water binnen de 24 uur. Soms kiest de politie er wel voor om meteen in actie te schieten. Dit is het geval bij verdwijningen van kinderen en bij zaken waar de politie vermoedt dat de vermiste persoon mogelijk in gevaar verkeert.

Misschien ben jij je geliefde bowlingafspraak dus gewoon stomweg vergeten. Maar heel misschien tikken die 24 uur voorbij en ben je nog steeds nergens te vinden.

Waar ben je normaal?

Na die eerste 24 uur schieten de agenten in actie. Alles gaat razendsnel. Eerst gaan de detectives zoveel mogelijk mensen in je dichte omgeving gaan contacteren. Je weet natuurlijk nooit of een van hen meer weet dan de persoon die je als vermist opgaf. Daarnaast wordt er ook een tijdlijn opgesteld van hoe een dag er voor jou normaal uitziet. Mensen zijn gewoontedieren. Wanneer ga je werken? Wanneer kom je thuis? Waar pik jij je favoriete bowlingschoenen op?

Op die manier krijgt de politie een lijstje van alle plaatsen die jij normaal op een dag bezoekt. Door je dagschema te gebruiken, kunnen zij dus al deze plaatsen afvinken van het lijstje.

Wanneer de agent jouw dag heeft doorlopen en jou niet gevonden. Dat is verdacht. Je bent afgeweken van je routine. De detective vraagt zich meteen af: waarom?

Wat is er anders?

Jou proberen opsporen op basis van je routine is een doodlopend spoor. Dat betekent maar één ding: er is iets veranderd. In je leven zit ergens een grote gebeurtenis die heel jouw schema in de war heeft geholpen. Nu gaat de agent moeten verder bouwen op wat jouw vrienden en familie allemaal te zeggen hadden.

Had je opeens geldproblemen? Of een nieuwe relatie? Misschien heb je wel een fikse ruzie met een van je bowlingvrienden?

Dat jouw verdwijning samenvalt met deze verandering kan geen toeval zijn. Vanaf nu gaat de detective rekening houden met deze nieuwe variabele om jou te kunnen opsporen.

Waarom ben je verdwenen?

De agent gaat naar de laatste plaats waar je bent gezien en denkt na. Je bent op een bepaald punt vanaf hier vertrokken, dat is zeker. De detective probeert nu jouw gedrag te voorspellen op basis van alles wat hij over je weet.

Misschien ben je vertrokken om een oplossing te vinden voor die geldproblemen. Misschien heb je gekozen om te trouwen met je nieuwe vlam in Las Vegas. Of is er dan toch een bowlingwedstrijd aan de andere kant van het land waar je je zonder team hebt ingeschreven?

En verder?

Mensen zijn ingewikkeld. Je kan naar duizend verhalen over iemand luisteren maar dat vertelt je nog niet alles wat er in zijn hoofd omgaat.

Wanneer de politie alle mogelijke pistes heeft bekeken, gaan ze de plaatsen waar ze verwachten dat je mogelijk zou kunnen komen, op de hoogte stellen. Daarnaast gaan ze ook een breed netwerk aanspreken. Misschien herkent iemand je van op tv, misschien kent iemand je onder een andere naam.

Nu is het wachten geblazen. Je weet nooit welk telefoontje, welke nieuw aanwijzing het onderzoek verder zal brengen.

Ons advies: probeer je volgende bowlinguitje niet te skippen. Het bespaart alle mensen in je omgeving en de politie heel wat kopzorgen. Je vrienden en wij willen jou er namelijk nog voor een hele lange tijd bij!