Onze mysteriemaker aan de leugendetector

Vandaag geeft Pieterjan eindelijk antwoord op onze meest prangende vragen. Samen met Liese maakt hij het dossier Macdeath waar ondertussen al twee episodes van zijn verschenen. Omdat het er op lijkt dat deze twee nog lang niet zijn uitgeplot, is het voor ons hoog tijd om de man achter alle raadsels te leren kennen. Voor de gelegenheid halen wij alvast onze leugendetector even vanonder het stof.

Wat gaat er zoal om in het hoofd van een mysteriemaker? Is hij ooit van plan zijn criminele meesterbrein voor het kwade te gebruiken? De harde waarheid ontdek je hieronder.

Moordmysteries maken als job, hoe begin je daar in hemelsnaam aan?

Om daarop te antwoorden moeten we helemaal terug naar de zomer van 2017. Terug naar de eerste keer dat ik over Crimibox hoorde. Ik was al heel mijn leven fan geweest van puzzels, mysteries en detectiveverhalen. Toen ik over dossier Trending hoorde, kon ik dus niet wachten om mijn eigen onderzoek te starten.

Nadat ik het dossier had opgelost, was ik meer dan een beetje tevreden. Het onderzoek zat echt goed in elkaar en ik had er enorm van genoten. Toch wrong er voor mij nog één iets: wat was het motief voor de moord? Toen ik later hoorde dat er wel degelijk één te vinden was voor de oplettende detective, dook ik opnieuw het onderzoek in. Het resultaat? Ik was de eerste die het motief vond in dit loodzware onderzoek!

Na het schrijven van mijn review vol kleine knipoogjes naar dit goed verborgen motief, werd ik voor het eerst gecontacteerd. Al snel werd ik Community Manager en later mocht ik zelfs de nieuwste dossiers testen.

Een jaar later vroeg Jimmy me of ik zelf een team wilde samenstellen om een nieuw dossier te maken. Ik vroeg Liese om hulp en de rest is zoals ze zeggen: history!

Hoe begin je aan een nieuw moordmysterie?

Met erg veel brainstormsessies. Vaak afspreken en echt nadenken over goede thema’s. Zo kwamen wij bij het dossier ‘Macdeath’ uiteindelijk uit bij de theaterwereld en het toneelstuk Macbeth. Natuurlijk is een thema maar het begin. Omdat dit de eerste keer is dat wij zelf in de rol kruipen van Crimibox-mysteriemakers, hadden we gelukkig wel ideeën in overvloed.

Doorheen dat vele samenzitten ga je van een ruw verhaal naar een volledig uitgewerkt concept. Het resultaat is een trilogie waar wij erg trots op zijn!

Wat doe je als je even vastzit?     

Geen idee… Aangezien dit onze eerste keer was, was er van writer’s block nog geen sprake. Soms heb je natuurlijk wel mat moeilijkheden met wat meer praktische zaken zoals een koppige AI met de naam Hunter. In dat geval is een simpele douche voor mij vaak de redder in nood.

Je zou er misschien om lachen, maar onderschat nooit de kracht van ideeën onder de douche. Die hebben ons meer dan eens heel wat verder geholpen!

Wat vind je zelf het leukst aan het maken van moordmysteries voor Crimibox?

Sowieso de reacties van de detectives. Het is die positieve feedback die ons pusht om al dat vele werk in onze mysteries te steken. We zijn de community daar enorm dankbaar voor!

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super om puzzels en raadsels te verzinnen die mensen doen snakken naar meer…

Wat vind je lastig bij het maken van moordmysteries? 

Het bepalen van de moeilijkheidsgraad van een box. Ikzelf hou wel van een serieuze breinbreker, maar we willen dat iedereen zijn tanden kan zetten in de mysteries van Crimibox. Daarnaast willen we onze detectives wel voor hete vuren laten staan zodat ze het meeste kunnen halen uit de hele ervaring.

De balans vinden tussen plezier en uitdaging vraagt serieus wat inspanning. Het helpt natuurlijk wel als je het maakt voor een geweldig publiek!

Wat zijn volgens jou de onderdelen van een goed moordmysterie?

Een goed, logisch motief waar je toch niet meteen kan opkomen. Daarnaast natuurlijk ook een slimme, onverwachte dader en een flinke dosis spanning. In je onderzoek moet je je echt een detective wanen die moet knokken om de moordenaar te pakken te krijgen. Daarvoor gebruiken wij een gezonde portie plot-twists.

Ik vind het echt geweldig als mensen hun Crimibox opnieuw willen maken omdat nieuwe informatie het hele onderzoek compleet op zijn kop zet. Daarbij wil ik hen een ‘what the fuck’-momentje geven met de allerlaatste twist.

Het is dit alles dat Crimibox geweldig maakt! Voor mij dan toch natuurlijk.

Hoe zou jij jouw moordmysteries in één zin samenvatten?

Een spannend verhaal met verrassende wendingen waarbij de lijn tussen fictie en realiteit vervaagt, zodat je je een echte detective kunt voelen in je nieuwste case!

Heb jij nog vragen voor onze mysterieuze puzzelmeester? Welke brandende vragen blijven op jouw lever liggen na dit grondige verhoor?