De oprichter van Crimibox aan de leugendetector

Zonder Jimmy geen Crimibox. Geen mysteries of opgeloste moordzaken. Hij is de godfather of crime. De oprichter van Crimibox. Hij is verantwoordelijk voor de grootste vraagtekens uit ons leven maar vandaag geeft hij antwoord. Op de meest prangende vragen toch tenminste….

Wat heeft Jimmy nog in petto voor zijn favoriete detectives? Hoe ziet Crimibox er binnen tien jaar uit?

Waar komt jouw liefde voor crime en mysterie vandaan?

Die komt van twaalf jaar werken bij de federale politie. Liefde is daarbij trouwens een groot woord. Ik zou niet beweren fan te zijn van alle criminele activiteiten die ik daar tegenkwam. Haat voor onopgeloste misdaad is misschien meer toepasselijk. 

Daarnaast ben ik wel een grote fan van escape rooms. Crimibox is dus eigenlijk een beetje het geslaagde huwelijk tussen twee passies.

Waar komt de naam van Crimibox vandaan?

Een naam is natuurlijk waar alles begint. Maar een goede naam vinden, is enorm moeilijk.

Ik ben al brainstormend door vele excel-bestandjes gegaan. In de ene kolom zette ik steeds een woord dat te maken had met criminaliteit of politie, in de kolom daarnaast woorden die meer over de vorm vertelden. Vele kolommen later kan je dan beginnen combineren.

Eerst vallen de vanzelfsprekende weg. Zeg nu zelf, wie wil er nu een hele avond bezig zijn met de Strafrechtelijke doos? Daarna moet je kiezen uit je favorieten. Kill your darlings. Uiteindelijk is Crimibox dus gekozen. Niet slecht, al zeg ik het zelf!

Waar komt het logo vandaan?

Niet uit één van mijn excel-kolommen. Dat heb ik meteen overgelaten aan experts. We hebben een heuse wedstrijd georganiseerd waarbij uiteindelijk meer dan 70 ontwerpers het tegen elkaar opnamen. Een beetje Crimibaas voor graphic designers dus.

Uiteindelijk hebben we de drie allerbesten nog eens extra op de proef gezet. Het winnende ontwerp mocht er wezen maar toch raar om te denken hoe Crimibox er compleet anders had kunnen uitzien. Of Strafrechtelijke doos

Wat doe je het liefst bij Crimibox?

Dat zou je misschien verbazen. Het liefst van al hou ik me bezig met de marketing. Dat betekent dat ik probeer te kijken hoe we meer mensen kunnen laten kennismaken met de criminele fun van Crimibox. Dat gaat van filmpjes en reclamestunts tot allerlei leuke acties.

Het is zo fijn om dat nulletje waarmee alles lang geleden begon te zien uitgroeien tot duizend, tweeduizend en dan nog meer detectives. Naar een groep vol geweldige, warme en enthousiaste speurneuzen. Als ik mocht kiezen werd die groep enkel maar groter. Ik geloof dat iedereen wel wat mysterie in zijn leven kan gebruiken.

Wat doe je minder graag?

Bij het opstarten van een bedrijf moet je echt alles zelf doen. Je moet zelf je detectives bereiken, zelf de mysteries bedenken en dan alles vervolgens tot in detail uitwerken.

Nu is Crimibox gelukkig wat groter en kan ik de dingen die ik minder fijn vind steeds meer uit handen geven. Zo heb ik geweldige teams die zich ontfermen over het maken van de mysteries. Ik ben bijvoorbeeld ook meer dan benieuwd wat de volgende plottwist is in Macdeath.

Je hebt meer dan twaalf jaar bij de politie gewerkt. Kan je die kennis nu ook gebruiken voor Crimibox?

Ja, absoluut. Soms komt de inspiratie voor een moordmysterie uit mijn periode in de politie. Licht aangepast natuurlijk.

Van het begin was mijn doel steeds om alles levensecht te houden. Daarom moet je echt aan de slag alsof je een levensechte agent bent bij Crimibox. Je doorloopt dezelfde procedureres, je krijgt dezelfde authentieke documenten in je Crimibox. Het enige verschil is dat je op onze documenten geen politie maar een Crimibox logo ziet.

Zijn er gelijkenissen tussen het werk van een agent en je werk nu bij Crimibox?

De enige echte bloeddorstige moorden die ik hier te zien krijg, zijn die op onschuldige broodjes door het team.

Voor de rest gaat het er hier beduidend minder crimineel aan toe. Voorlopig toch nog…

Hoe ziet Crimibox er in jouw dromen binnen tien jaar uit?

Dan hebben we natuurlijk de wereld veroverd met onze moordmysteries. Zelf zit ik dan in één van de gloednieuwe hoofdkantoren van Crimibox: die van Gent, Amsterdam of New York. We hebben dan hopelijk een duizendtal moordzaken waar onze miljoenen detectives hun tanden in kunnen zetten.

Misschien zetten ze tegen dan al Crimibox-detectives aan de slag bij echte misdaden. Zoveel criminele masterminds kunnen niet eeuwig onder de radar blijven. Toch?

Wat zou jij nog graag willen weten over de godfather of crime? In welke mysterieuze avonturen hoop jij de komende tien jaar verzeild te raken bij Crimibox?