Macbeth, de vervloekte tragedie van Shakespeare

De voorstelling van Macbeth eindigde bij Crimibox niet in applaus maar in horror. Misschien had dit niemand moeten verbazen. De klassieker van William Shakespeare heeft zijn naam als tragedie namelijk al meer dan eens waargemaakt in het verleden. Wat maakt van Macbeth een van Shakespeares duisterste werken? Waarom blijven geharde acteurs tot op de dag vandaag angstvallig de naam van deze tragedie vermijden?

Bloedige voorspellingen

Shakespeare lijkt allesbehalve bang van wat bloed in zijn vertelsels. Kijk maar naar Romeo en Juliet, waar hij de twee verliefde tieners allesbehalve een happy end gunt. In Hamlet blijft enkel de verteller lang genoeg leven om het macabere verhaal na te vertellen. Macbeth moet allesbehalve onderdoen voor die twee andere tragedies.

Wanneer drie heksen voorspellen dat Macbeth, een Schotse generaal, koning van Schotland zal worden, zetten ze een verhaal vol dood en bloed in gang. Het eerste probleem natuurlijk is dat die troon al bezet is. Gelukkig niets wat een simpele moord niet kan oplossen. Wat op Macbeths kroning volgt zijn talloze gruwelijkheden om die troon te behouden. Macbeth en zijn vrouw, die eerst ook niet vies lijkt van wat bloed aan haar handen, zullen maar even van hun macht kunnen genieten voor ze ten onder gaan aan waanzin en uiteindelijk tragisch aan hun einde komen.

The Scottisch Play

Macbeth blijft een van de absolute favorieten van acteurs om op de planken tot leven te brengen. Toch is er een raar hardnekkig ritueeltje dat de tand des tijds heeft doorstaan; je spreekt de naam Macbeth niet uit, in het bijzonder niet in de zaal waar het stuk wordt gebracht. De naam van het toneelstuk is onlosmakelijk verbonden met allerlei ongelukken en ellende. Wanneer acteurs over Macbeth spreken zullen ze het vrijwel altijd hebben over ‘The Scottisch Play’ of ‘Macbee’.

Maar waar komt dit vreemde ritueel nu vandaan? Van de tijd van William Shakespeare natuurlijk. Zijn bijgelovige tijdgenoten geloofden dat de Bard de voorspellingen van de heksen, rechtsreeks van de bron had gehaald.  Met andere woorden; het toneelstuk Macbeth stond vol met echte vervloekingen en hekserij!  De heksen waren op hun beurt ontevreden geweest door dit schaamteloze plagiaat en hadden het toneelstuk vervloekt. Het idee aan heksen en vloeken was genoeg voor de arme bevolking om de naam nooit meer uit te spreken.

Nu, nu we iets minder bijgelovig zijn, lijkt het ritueel bijna overal uitgestorven. Toch blijven acteurs de naam vermijden. Misschien omdat er bij het uitspreken van de naam toch al wat vreemde zaken zijn gebeurd. Gelukkig bestaan er ritueeltjes om de vloek te breken. Probeer te spuwen op de grond of maak drie toertjes rond het theatergebouw. De beste oplossing blijft natuurlijk gewoon de naam niet uit te spreken.

Vervloekt of gewoon bloederig. Macbeth blijft tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spelen. Beleef de mysterieuze wereld van Macbeth en los zelf het eerste deel van de trilogie Macdeath van Crimibox op. Als je niet te bang bent van een vloek tenminste…