De criminele waarheid achter onschuldige liedjes

De deuntjes zijn misschien onschuldig, de boodschappen zijn helaas strafbaar. Dat veel van de liedjes waarop je de benen los kan gooien over het gebruiken van allerhande drugs gaan, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Dat er liedjes zijn die gaan over moord, stalking en andere mindere vrolijke feiten doet je misschien wel eens slikken.  

Dansen op deze nummers is uiteraard niet verboden. Doen waarover deze zangers zingen is dat wel.

Hieronder vijf liedjes die je beter niet al te luid zingt wanneer je langs een politiekantoor stapt.

Smooth Criminal (Michael Jackson)

Michael Jackson kan dan misschien alles smooth laten klinken, de crimineel waarover hij zingt wil je liever je huis niet in. In het nummer vraagt hij Annie keer op keer of alles goed met haar gaat. Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. Een crimineel sloeg Annie namelijk neer wanneer ze zich voor hem probeerde te verbergen in haar eigen appartement…

“He came into her apartment. He left the bloodstains on the carpet.”

Jeanny (Falco)

Dit meeslepende nummer uit de jaren 80 kreeg bij zijn release meteen met heel wat controverse te maken. Jeanny is het slachtoffer van een stalker die allesbehalve onschuldige plannen heeft met het jonge meisje. Ondanks de duistere boodschap en de ban van het nummer in heel wat landen, werd het nummer razend populair.

“You’re lost in the night. Don’t wanna struggle and fight. There’s someone who needs you”

Copacabana (Barry Manilow)

Her name was Lola. She was a showgirl. Klinkt allemaal onschuldig genoeg. Het ritme is ideaal voor de meest gewaagde danspasjes, de melodie is aanstekelijk en de tekst is… verrassend duister. Lola, die met dansen en zingen haar boterham verdient, wordt op een zekere avond lastiggevallen door een klant in de bar. Wanneer haar vriend tot haar redding komt draait het al snel uit op een gevecht en uiteindelijk zelfs een geweerschot.

“And then the punches flew and chairs were smashed in two. There was blood and a single gunshot, but just who shot who?”

I don’t like Mondays (the Boomtown Rats)

Wie houdt er wel van maandagen? Brenda Ann Spencer zeker niet. Zij schoot in het jaar waarin de single van the Boomtown rats uitkwam, verschillende mensen neer op een lagere school. Later verklaarde Brenda dat ze maandagen haatte en dat ze gewoon wat leven in de brouwerij wilde brengen.

 “I don’t like Mondays. I want to shoot the whole day down.”

Pumped up Kicks (Foster the People)

Niet alle nummers met duistere teksten zijn van lang vervlogen tijden. Toen Pumped up Kicks in 2010 uitkwam, was het amper meer weg te denken uit de hitlijsten. Toch weigerden heel wat radiozenders om het nummer te spelen. Het liedje vertelt het verhaal van een jongen die het pistool van zijn vader leent en daarmee naar zijn school trekt. De kinderen daar kunnen maar beter rennen als ze niet aan de andere kant van zijn geweerloop willen komen te staan…

“All the other kids with their pumped up kicks. You better run, better run. Outrun my gun.”

Ben jij verbaasd over de verborgen inhoud van deze vrolijke liedjes? Bezorgen deze nummers je vanaf nu nog steeds de danskriebels of enkel nog kippenvel?