Kan jij jouw moordenaar opspeuren?

Het is de enige zekerheid in een onzeker leven: ooit ga je de pijp uit. Maar of je nu die pijp aan Cindy, Tom of Maarten geeft. Dat weet je natuurlijk nooit op voorhand.

Aangezien we dat moment toch liefst zo lang mogelijk uitstellen, gaan wij nu al op zoek naar jouw moordenaar. Better safe than sorry…

Heeft jouw moordenaar een snor?

Ja. Of een baard. Of een sikje. Misschien stoppels. Negentig procent van de moorden in Nederland en België wordt namelijk gepleegd door een man. Daarbij lijkt het er trouwens op dat mannen meestal binnen hetzelfde geslacht aan het moorden slaan. Meer dan zeventig procent van de slachtoffers van moorden zijn namelijk mannen.

Ken ik mijn moordenaar persoonlijk?

Ja. Waarschijnlijk wel. Bij passionele moorden is dat natuurlijk niet echt verwonderlijk. Je moet namelijk meestal iemand al wat beter kennen voor je echt van passie kan spreken. Maar ook bij moorden bij voorbedachte rade kijk je beter eens goed naar je omgeving. Bijna dertig procent van de moordenaars zijn namelijk dichte familie van het slachtoffer. Moorden doe je niet zo maar. De dader voelt zich boos, verraden, achtergelaten. Het zijn de mensen die je het liefst hebt, die je meestal ook het meest kunnen schaden.

Gebruikt mijn moordenaar een geweer?

In de meeste gevallen wel. Bij bijna de helft van de moorden gebruikt de moordenaar een geweer. Dat is niet verwonderlijk want het gaat dan heel vaak over criminele moorden. Wanneer we naar passionele moorden kijken, veranderen deze cijfers drastisch. Dan zijn een heleboel scherpe voorwerpen de boosdoener maar ook opvallend veel gewoon brute kracht. Hou die geweren dus maar achter slot en grendel. En misschien de keukenmessen ook voor de zekerheid.

Gaat de politie mijn moordenaar vinden?

Ja. Gelukkig wel. Het aantal opgeloste moorden is in de voorbije tien jaar drastisch gestegen. Slechts twintig procent van de moordonderzoeken blijft onopgelost. Dat lijkt misschien nog steeds veel maar enkele tientallen jaren terug terug was er maar één op vijf moordenaars die niet met zijn gruweldaden weg kwam.

Moeten we nu allemaal in paniek gaan speuren naar moordenaars in ons leven? Gelukkig niet! Wereldwijd heb je maar 1 op 100 000 kans om zo om het leven te komen. In Nederland en België waar het een stuk veiliger is zijn die cijfers nog veel lager.

Slaap jij vanaf nu met één oog open? Laat het ons zeker weten…