Forensisch onderzoek in de spotlight

Ze zijn te vaak de onbezongen helden van het politieteam. Toch zouden vele moordenaars nog steeds op vrije voeten zijn zonder het noestige werk van deze stessbestendige wetenschappers. In Crimibox kreeg je in de voorbij boxen al de kans om in de schoenen te staan van een forensisch medewerker. Toch blijft veel van wat forensisch onderzoekers voor de meeste mensen ongekend.

 Waar komen deze bollebozen vandaan? Hoe helpen deze mannen en vrouwen in wit steeds weer de dader op te sporen?

Het allereerste forensisch onderzoek

Lang voordat er sprake was van forensisch onderzoek waren er al een heleboel wetenschappers die op zoek gingen naar manieren om betrouwbaar bewijsmateriaal te verzamelen. Om een van die eerste genieën terug te vinden, gaan we helemaal terug naar het dertiende eeuwse China.

Song Ci schreef in die tijd namelijk verschillende boeken waarin beschrijft hoe je het verschil kan zien tussen een moord en een zelfmoord. Om dat aan te tonen maaktij hij onder andere gebruik van een paraplu en het zonlicht om inwendige letsels te onthullen of keek hij naar vliegen en het weer om de tijd van overlijden te kunnen bepalen. Hoewel zijn methodes nu wat onorthodox lijken, waren ze meer dan revolutionair in zijn tijd.

Pas vele eeuwen later kwamen wij hier in het Westen zelf met gelijkaardige ideeën op de proppen. Daarvoor kwam ongetwijfeld het nodige giswerk kijken bij het opsporen van de dader.

De geboorte van forensisch onderzoek

Crimineel onderzoek en wetenschap waren niet dus zeker niet altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toen in het begin van de zeventiende eeuw twee Italiaanse dokters via autopsie konden achterhalen of iemand al dan niet vergiftigd was, werd er eerst zelfs nog niet gedacht aan de toepassingen voor het politiewerk. Gelukkig ging er vele jaren later wel een lichtje branden bij de onderzoekers van die tijd.

Binnen de kortste keren werden autopsieën een onmisbaar onderdeel van elk moordonderzoek. Wetenschappelijk bewijs werd vanaf dan onmisbaar bij het opsporen en veroordelen van de dader.

De vele takken van forenisch onderzoek

Zeggen dat je een forensisch onderzoeker bent, kan de dag van vandaag zowat alles betekenen. Heel anders dan in de tijd van Song Ci of de eerste wetenschappers uit de zeventiende eeuw is forensisch onderzoek namelijk niet weg te denken bij de politie.

Forensisch onderzoek is eigenlijk de verzamelnaam van alle wetenschappelijke onderzoeken die worden uitgevoerd met als doel bewijsmateriaal te verzamelen.

Forensisch onderzoek kan gaan van vingerafdrukken tot boedspetters, schoenmaten tot tijd van overlijden. Een forensisch onderzoeker is dus vandaag van alle markten thuis.

In 1984 ontdekte Sir Alec Jeffreys daarbij nog een heel belangrijk onderdeel van het moordonderzoek: de DNA-analyse. Sindsdien denken moordenaars wel beter twee keer na voor ze aan het moorden slaan. Onderzoekers hebben de dag van vandaag vaak genoeg met één enkel haar om de schuld of onschuld van een verdachte te bepalen.

Forensisch onderzoek nu

Doorheen de eeuwen is forensisch onderzoek dus steeds belangrijker geworden bij politiewerk. Bewijsmateriaal is nu minstens even belangrijk als alibi’s en getuigenissen. Het is een belangrijke hoeksteen geworden van het speurwerk. Dat is maar goed ook want in tegenstelling tot moordenaars, liegt wetenschap zelden.

We vinden nu eindelijk ook in onze lievelings crimiseries forensisch medewerkers terug die het onderzoek soms de meest onverwachte richtingen uitsturen. Toch zien we deze wetenschapper nog te vaak als een ondersteunend team. Hoog tijd om dat te veranderen dus!

Kijk jij anders naar het forensische team na het lezen van deze blog? Wat heb jij allemaal geleerd over deze wetenschappelijke tak binnen je Crimibox onderzoek? Laat het ons zeker weten!