Hoe ontmasker je een leugenaar?

Of het nu gaat om een gruwelijke moord of de zoektocht naar wie het laatste stuk taart at: de waarheid moet en zal achterhaald worden. Geen makkelijke taak voor detectives. Moordenaars en andere daders zijn uiteraard niet erg happig om je verder te helpen in je onderzoek. Het is aan jou om te achterhalen wat deze mensen met een heleboel leugens voor je proberen te verbergen.

De waarheid is dan misschien sneller dan de leugen, soms heb je als detective meteen antwoorden nodig. Hieronder geven wij alvast onze tips hoe je zonder leugendetector de sluwste leugenaars te pakken krijgt.

Groeiende neuzen en zwarte kruizen

Helaas hebben de meeste leugenaars geen neus die groeit. Toch kan je ook al een heleboel achterhalen door de lichaamstaal van de leugenaar. Een goede detective kijkt niet alleen naar wat je zegt maar ook naar wat je doet om je compleet te doorgronden.

Het eerste wat agenten gaan doen voor een ondervraging, is de persoon goed bestuderen. Hoe zit de persoon wanneer hij rustig is? Hoeveel oogcontact maakt hij bij een gewoon gesprek? Liegen is zenuwslopend werk. Zeker met een paar geharde agenten voor je neus. Het wordt erg moeilijk om je te gedragen zoals je normaal doet wanneer de druk toeneemt. Mensen die iets te verbergen hebben, gaan anders reageren. Het oogcontact verdwijnt of neemt toe. De glimlach wordt iets nepper. Ze praten veel sneller of langzamer dan ze daarvoor deden.

Met andere woorden: een klein beetje stress doet wonderen om je leugenaar te doorgronden.

Wat een leugenaar echt voelt

Daarnaast weet een topdetective weet wat micro-expressies zijn. Dit zijn minuscule reacties van je gezichtsspieren wanneer je iets onverwachts te horen krijgt. Goede leugenaars liegen ook met hun gezicht. Ze toveren de beste fake smiles tevoorschijn of lijken oprecht geschokt. Micro-expressies zijn daarentegen minder makkelijk te controleren. Probeer dus onverwachte vragen te stellen wanneer je iemand op de rooster legt. Een mondhoek die vlug naar boven gaat. Een frons die heel even verschijnt. Dit zijn ideale manieren om te weten te komen wat je leugenaar echt voelt.

Pokerspelers zijn zich hier zelfs zo bewust van dat ze botox gebruiken om hun gezicht in de plooi te houden. Zij weten dat als je wilt weten of iemand bluft, je enkel maar naar zijn micro-expressies hoeft te kijken.

Oog in oog met de leugenaar

Eindelijk! Je dader zit recht voor je neus. Jij hebt er heel wat speurwerk opzitten om hem hier te krijgen. Hij had daarentegen rustig de tijd om je op te wachten. De tijd om zich voor te bereiden op deze ondervraging. Op dit moment heeft hij een nauwkeurig ingeoefend verhaal voor je klaar. Hoe kan je al zijn leugens toch omzeilen en tot de waarheid komen?

Daders weten wat ze hebben gedaan. Ze weten wat je wilt vragen. Daarom gaan ze die vragen zo snel mogelijk voor je beantwoorden. Hij was niet aanwezig op die plaats. Hij kende die persoon niet. Mensen die niets te verbergen hebben, staan niet meteen klaar met voorgekauwd antwoorden. Zij willen je niet overtuigen van hun onschuld. Ze hebben namelijk oprecht niets te verbergen.

De leugenaar heeft het verhaal al duizendmaal in zijn hoofd herhaald. Dat kan je op de proef stellen bij je ondervraging. Laat je dader in meerdere gesprekken herhalen wat er gebeurd is. Als hij exact hetzelfde zegt, met dezelfde woorden, heeft hij dit antwoord vast ingeoefend. Onschuldige mensen gaan tijd nodig hebben om een antwoord te verwoorden en gaan zichzelf veel minder herhalen. Zij hebben geen hapklare antwoorden klaar.

Leugenaars ontmaskeren is geen exacte wetenschap. Agenten trainen er jaren op voor ze de kneepjes van het vak helemaal te pakken krijgen. Wij hopen dat deze tips jullie alvast kunnen helpen om meester ondervragers te worden. Tijd om te beginnen oefenen voor je volgende confrontatie met de leugenaar.

Ben jij klaar om in onze moordmysteries de dader op de rooster te leggen?