Een presidentiële moord in het theater

Bij het maken van dossier Macdeath, is niemand echt om het leven gekomen. Maartens mysterieuze moord werd helemaal uit de duimen gezogen van onze favoriete mysteriemakers. Toch is een moord in het theater helemaal niet zo vergezocht als je zou denken. Niet al het gruwelijks wat je te zien krijgt op de planken, is namelijk gespeeld. Sommige acteurs kunnen zich wel erg makkelijk inleven in de rol van moordenaar.

The show must go on! Dat weet elke acteur. Maar wat als er een moord gepleegd wordt in het theater? Wat als een acteur de gruwelijke dader is? Wat als zijn slachtoffer niemand minder is dan de president van de Verenigde staten van Amerika?

Honest Abe

Hij is de geschiedenis ingegaan als een van de beste presidenten van Amerika. Abraham Lincoln, ook bekend als Honest Abe, zwoer om nooit te liegen en te strijden voor gelijkheid. Hij maakte een heleboel fantastische beslissingen waaronder het stopzetten van de slavernij in Amerika. Nu kennen we hem daardoor als een held voor burgerrechten maar toen leverde het hem een kogel door zijn hoofd op.

Die beslissing om slavernij stop te zetten, kwam namelijk niet bij iedereen zo goed aan. Vooral in het zuiden was slavernij een deel geworden van het leven. Zij waren allesbehalve happig om hun winstgevende zaakjes op te geven. Het draaide uit op een strijd tussen het noorden en het zuiden. Het was het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Toen na vele jaren strijden het einde eindelijk in zicht leek, had het noorden de bovenhand. De strijd was zo goed als beslist. Het was toen dat Lincoln de noodlottige beslissing maakte om een toneelstuk bij te wonen. Een beslissing die helaas zou eindigen in bloed.

Een acteur met een bloederig script

John Wilkes Booth was een bekende acteur die al verschillende theaterpodia onveilig had gemaakt. Niet met moorden maar met fantastische toneelvoorstellingen die hem heel wat faam opleverden. Abraham Lincoln die fan was van theater, had Booth zelfs al uitgenodigd naar het Witte Huis om hem te feliciteren voor zijn acteerwerk. De acteur had geweigerd. Hij was wel aanwezig toen Abraham Lincoln tot president werd benoemd. Booth zou er later over schrijven in zijn dagboek. “Hoe geweldig was het als ik Lincoln had neergeschoten bij zijn benoeming tot president?”

Booth wachtte dus met zijn moord. De dood van Lincoln zou namelijk deel uit maken van een groter plan. Samen met twee kompanen zou hij niet enkel de president maar ook twee andere sleutelfiguren in de regering om het leven helpen. Met drie kopstukken van het noorden uit de weg, hoopten ze dat het zuiden toch meer aan wacht zou kunnen winnen.

Lincoln wist niets over de wrede plannen toen hij op 14 april met zijn vrouw naar het toneelstuk “Our American Cousin” in het Fordtheater ging. Hij ging gewoon kijken naar de voorstelling van een van zijn favoriete acteurs.

De moord op de president

Tijdens het hoogtepunt van de voorstelling glipte John Wilkes Booth het toneel af. Hij vond de president en zijn vrouw op een balkon dat uitkeek over het podium. Lincoln heeft nooit geweten wat het overkwam. De kogel in het hoofd zou hem de dag daarna, in een ziekenhuis tegenover het Fordtheater, fataal worden. Hij was de eerste president die tijdens zijn regeerperiode om het leven kwam.

De moorden op de andere sleutelfiguren waren gelukkig niet succesvol. Een van de kompanen van Booth bedacht zich op het laatste moment en een andere sloeg er niet in om het andere kopstuk fataal te verwonden. Enkel de moord op Abraham Lincoln ging helaas zoals gepland.

Booth wist de politie verrassend lang te ontlopen. Hij werd maar liefst vijftien dagen gezocht voor hij uiteindelijk werd gevonden en neergeschoten in een laatste ontsnappingspoging.

De dood van Lincoln zette een nationale rouwperiode in. Hij blijft tot op de dag vandaag een van de meest geliefde presidenten van de Amerikanen.

Zeg jij alvast je volgende tripje naar het theater? Of laat jij het doek voor de laatste keer vallen voor Maartens moordenaar?